czwartek, 10 kwietnia 2014

Domowa granola


Dziś chciałam Wam przedstawić przepis na domową granolę (nie dodałam orzechów włoskich ponieważ mi się skończyły, ale polecam dodać i je). Ponieważ kocham wszystko co kokosowe to ma ona kokosowy posmak. Jeśli jednak nie przepadacie za kokosem po prostu wykluczcie wiórki kokosowe i olej kokosowy. Co do składników możecie je dobrowolnie zmieniać. Dodać np. otręby, zarodki pszenne czy suszone owoce. Nie dość, że wiecie co jecie to jeszcze nie trzeba nic wygrzebywać z gotowej mieszanki bo dodajecie tylko te składniki, które lubicie.

Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych zwykłych
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 1/3 szklanki amarantusa
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu


PS Wybaczcie za jakość tego zdjęcia ! :)

1. Łączymy razem wszystkie suche składniki i dodajemy do nich dwie łyżki miodu z łyżeczką oleju kokosowego (najpierw należy go rozpuścić). Mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia.

2. Pieczemy ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. W ciągu pieczenia przemieszajcie granolę (ja mieszam 2 razy) i gotowe.

Uwaga! Ta granola uzależnia ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz