niedziela, 18 maja 2014

Pyszna kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana to porządna dawka energii i zdrowia. Są dni podczas których jem domową granolę (KLIK) z owocami i jogurtem, a są dni kiedy zastępuję jogurt kaszą jaglaną gotowaną na wodzie.

Składniki:
- Kasza jaglana
- Kilka truskawek
- Kilka malin
- Jabłko
- Łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- Łyżeczka cynamonu


Ważne! Zanim zaczniecie gotować kaszę przepłuczcie ją we wrzątku. Kasza straci wówczas swoją gorycz.

1. Do garnka wsypujemy 2-3 łyżki kaszy. Dodajemy 2/3 szklanki wody i gotujemy. Po ok. 8 minutach (jak już kasza wsiąknie prawie całą wodę) dodajemy kilka truskawek i jagód i utarte na tarce jabłko. Gotujemy jeszcze ok. 3-5 minut, nie zapominając o mieszaniu.

2. Po ściągnięciu garnka z gazu dodajemy łyżeczkę syropu klonowego lub miodu i łyżeczkę cynamonu. (Pamiętajcie, że nie można podgrzewać miodu bo traci swoje właściwości!)

Na fejsie znajdziecie mnie tutaj (KLIK)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz