środa, 5 marca 2014

Makaron ze szpinakiem

Kocham szpinak i mogłabym jeść go każdego dnia. Wiele osób twierdzi, że go nie znosi i kompletnie nie rozumiem dlaczego ! Uważam, że dobrze przyrządzony szpinak jest w stanie posmakować każdemu :) Ja osobiście nie wyobrażam sobie szpinaku bez czosnku i bez przypraw (szczególnie bazylii i ziół prowansalskich).
W wielkim skrócie szpinak ma właściwości antynowotworowe, jest bogaty w beta-karoten, witaminę C i luteinę. Ponadto zawiera potas, żelazo i kwas foliowy.

Pamiętajcie, aby nasz organizm przyswoił wszystkie witaminy i minerały, które zawiera szpinak należy spożyć wit. C. Polecam wodę z wyciśniętym sokiem z cytryny lub szklankę soku pomarańczowego.
 
 Składniki:
Dziś wykorzystałam mrożony szpinak
3 sztuki suszonych pomidorów
ser feta (kupując fetę czy mozarellę zwracajcie na zawartość tłuszczu)
makaron razowy spaghetti
łyżka jogurtu naturalnego/greckiego
1 ząbek czosnku
przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, oregano, pieprz cayenne

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente
2. Na patelnie wlewamy 4 łyżki wody i kładziemy zamrożony jeszcze szpinak i na małym ogniu go gotujemy
3. W tym czasie kroimy suszone pomidory (ja kroję w małą kosteczkę) i ser feta
4. Do ugotowanego szpinaku wyciskamy czosnek i dodajemy suszone pomidory, dodajemy łyżkę jogurtu i mieszamy (na ten czas ściągamy patelnie z gazu by nie zważył nam się jogurt i nie kładźcie go bezpośrednio na patelnię, ale na szpinak)
5. Wrzucamy na patelnię ugotowany i odcedzony makaron
6. Przyprawiamy i chwilę razem mieszamy
7. Kładziemy na talerz i dodajemy fetę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz