środa, 5 marca 2014

Pasta z avocado i z jajkiem

Pasta z avocado i z jajkiem to moja ulubiona! Najlepiej jeść tę pastę z pełnoziarnistym pieczywem. Ja z racji tego, że nie jem pieczywa (chociaż czasem mi się zdarzy) jem ją z chlebkiem ryżowym.

Składniki:
1 dojrzałe avocado (jak sprawdzić czy avocado jest dojrzałe? Jego środek powinien ugiąć się pod waszym naciskiem)
2 jajka ugotowane na twardo
*opcjonalnie ¼ czerwonej cebuli (jeśli chcecie by smak cebuli był mocniej wyczuwalny możecie dodać pół lub całą cebulę)
Sok z połowy limonki (lub z cytryny, inaczej pasta nam szybko zczarnieje)
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sól i pieprz


1. Avocado obieramy ze skórki i pozbywamy się pestki (nie musicie obierać avocado nożem czy obieraczką. Wystarczy, że przepołowicie je na pół, a wtedy skórka łatwo odejdzie).

2. Blendujemy wszystkie, wcześniej pokrojone składniki razem z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego (możecie je też rozdrobnić widelcem, ale to zajmie wam więcej czasu). Przyprawiamy.


3. Wkładamy na ok. 30 minut do lodówki i podajemy. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz