czwartek, 20 marca 2014

Szpinak z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone

Zamieszczałam już przepis na szpinak, ale wtedy wykorzystałam mrożony. Dziś natomiast użyłam świeżego. O właściwościach szpinaku wspomniałam już tutaj. Zarówno mrożony jak i świeży szpinak kupuje zawsze w lidlu. Serek mascarpone z resztą też ;)




Dziś potrzebujemy:
- opakowanie szpinaku baby
- makaron razowy
- łosoś wędzony
- serek mascarpone
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy
- łyżka sezamu

 


1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

2. Na łyżce oliwy podsmażamy posiekany ząbek czosnku. Po chwili dodajemy szpinak i smażymy ok. 7-10 minut. Przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Przez praskę wyciskamy czosnek. Po ok. 8 minutach dodajemy pokrojonego na kawałki łososia i dusimy jeszcze 2 minuty.

3. Ściągamy szpinak z gazu, dodajemy 2 łyżki mascarpone, mieszamy, posypujemy sezamem i gotowe ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz