wtorek, 4 marca 2014

Zupa krem z marchwi

Dziś potrzebujemy:

1kg marchewki
4 ziemniaki
Kawałek imbiru (ok. 1 cm)
Chili
Ząbek czosnku
Cebula
Łyżka oleju kokosowego (ewentualnie rzepakowego)
Jogurt naturalny 1,5 % tłuszczu
1 l bulionu drobiowego
Przyprawy (u mnie: sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, bazylia, gałka muszkatołowa)

1. Obieramy wszystkie składniki
2. Na rozgrzany olej na patelni dajemy pokrojoną cebulę. Po ok. 5 minutach dodajemy chili i czosnek. Szklimy następnie wszystko razem przez 3 minuty na małym ogniu.
3. Dodajemy pokrojoną na małe kawałki marchewkę i ziemniaki, smażymy razem około 10 minut, dodając w między czasie przyprawy i utarty na tarce kawałek imbiru.
4. Przekładamy do garnka z bulionem drobiowym wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
5. Następnie wszystko razem blendujemy
6. Dodajemy jogurt naturalny (uważamy by się nie zważył!)



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz