środa, 5 marca 2014

Ryż brązowy z warzywami

Dziś potrzebujemy (na 2 porcje):
- ryż brązowy (możecie oczywiście użyć dowolnego rodzaju ryżu, ale polecam Wam jednak ryż brązowy gdyż jest bardziej wartościowy)
- 1 cebulę
- 1 ząbek czosnku
- chili
- pół cukinii
- brokuł (kilka różdżek)
- 8 pomidorków cherry lub 1 pomidor
- avocado
- przyprawy: bazylia, oregano, gałka muszkatołowa, rozmaryn, zioła prowansalskie, tymianek, kurkuma
- oliwa



1. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W międzyczasie na oliwie podsmażamy cebulę, następnie czosnek i chili (uważamy by nie przypalił nam się czosnek).

3. Do podsmażonych warzyw dolewamy 1/3 szklanki wody i dodajemy kawałki brokuła, cukinii i pomidora i gotujemy (najlepiej na pół twardo) aż woda wyparuje.

4. Przyprawiamy warzywa.

5. Odcedzony ryż wsypujemy z powrotem do garnka i doprawiamy łyżeczką kurkumy.

6. Dodajemy ryż do warzyw i chwile mieszamy na małym ogniu.

7. Nakładamy na talerz i dodajemy avocado.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz